Снимка БГНЕС

Защо фармацевтите не протестираха, когато затвориха аптеките по селата и хиляди хора останаха без лекарства? Този въпрос отправи в парламентарните кулоари д-р Андрей Чорбанов от ИТН. Той коментира готовността на аптекарите да протестират срещу законопроекта за вендинг машини за лекарства и денонощни аптеки, предложен от "Възраждане" и минал на първо четене в НС миналата седмица.

Чорбанов припомни, че в страната има изключително много населени места без аптеки, а в половината областни центрове няма денонощно отворени такива.

"Изкушавам се да попитам фармацевтите къде бяха, когато затвориха всички малки аптеки в много от селата по различни причини. Факт е обаче, че в стотици села у нас няма никакви аптеки, което значи, че местните хора нямат достъп до най-елементарни лекарства", обобщи Чорбанов.

"Що се отнася до страховете на фармацевтите, че лекарствата ще се ползват безконтролно, не съм съгласен. Тези машини ще бъдат контролирани от аптеките, а не поставени от някакви случайни хора. Машините ще са собственост на аптеките. Най-важното е, че те ще бъдат заредени с лекарства, които не са по лекарско предписание. Иначе казано - най-базовите, основни лекарства, които човек може да си купи" обясни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase